Składniki na wegetariański smalec:
- 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
- 2 duże cebule,
- 1 kwaśne jabłko,
- 2 liście laurowe,
- 1 ziele angielskie,
- 1 goździk,
- 0,5 łyżeczki majeranku,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować wegetariański smalec?
Cebulę i jabłko siekamy w kostkę. Najpierw na oleju podsmażamy cebulę z przyprawami tzn. z zielem angielskim, goździkiem i liśćmi laurowymi. Po chwili dodajemy jabłko. Całość smażymy co jakiś czas mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru ( patrz zdjęcie w galerii). Odstawiamy do wystygnięcia i wyjmujemy przyprawy.
Fasolę odcedzamy i wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy sos sojowy, majeranek, sól i pieprz i miksujemy stopniowo dolewając wodę. Następnie dodajemy połowę podsmażonych jabłek z cebulką i ponownie miksujemy, a drugą połowę należy wmieszać już łyżką (kawałki cebulki i jabłka mają być wyczuwalne).
Wegetariański smalec najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Zobacz także inna nasze przepisy:
Bułeczki śniadaniowe
Ciastka w 5 minut
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Ciasto drożdżowe z wiśniami
Sernik na kruchym cieście
Zdrowe ciastka z czarnej fasoli
Ciasteczka maślane
Blok czekoladowy
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?