(© 123rf)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Idealne danie na kolację, na obiad, na koniec lata. Zaskoczcie swoją drugą połówkę i zróbcie w domu leczo. Przepis jest prosty – to danie wyjdzie zawsze (i każdemu). A jak zrobicie więcej, to można zamrozić lub zawekować w słoiku. I będzie na później: gdy nam się nie będzie akurat chciało gotować lub gdy wpadną niezapowiedziani goście.

Jak zrobić leczo?

Składniki:

1 kg papryki
1 kg pomidorów
2 kg kabaczków
1 kg kiełbasy (śląska, głogowska lub toruńska)
1 kg cebuli
olej
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę. Najpierw w garnku przysmażyć na oleju kiełbasę, dorzucić do niej cebulę. Dusić. Potem dołożyć pomidory, paprykę i kabaczki. Pieprz i sól do smaku. Gdy warzywa będą miękkie wlać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Podawać ciepłe lub gorące.

Wiadomości Lublin, Wydarzenia Lublin

Komentarze (2)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

dfdf (gość)

Zła kolejność
Cebula, papryka, pomidory, kabaczki, kiełbasa, koncentratu nie trzeba, lepiej więcej pomidorów