Składniki
- pół arbuza,
- cebula cukrowa,
- kostka sera feta,
- garść czarnych oliwek bez pestek,
- garść natki pietruszki,
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy z ziarenkami,
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz.
Przygotowanie
W małej miseczce łączymy sok z połowy cytryny, miód, musztardę i olej. Mieszamy aż składniki się połączą, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodajemy pokrojoną w piórka cebule. Całość odstawiamy na ok 15 minut.
Arbuza kroimy na małe kawałki, wyjmujemy pestki i przekładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojone oliwki, ser feta, cebulę z sosem i mieszamy. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.
Zobacz także wideo na temat zdrowego odżywiania w czasie wakacji:
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?