Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na Tagliatelle alla Papalina
Składniki:
60 g boczku wędzonego
80 g piersi z kurczaka
1/2 cebuli
4 pieczarki
20 g sera gorgonzola
100 ml śmietany 36%
20 ml białego wina
3 gniazdka makaronu tagliatelle
pieprz młotkowany
Sposób przygotowania:
Prażymy pieprz, tak, aby zaczął się dymić. Następnie zalewamy winem i gdy troszeczkę odparuje, dolewamy śmietanę, czekamy aż się zredukuje i całość odstawiamy. Na patelnię wylewamy olej, wrzucamy boczek, kurczaka, pieczarki, cebulę i podsmażamy. Pamiętajmy, że pieczarki muszą puścić wodę i odparować, żeby zmiękły. Całość zalewamy przygotowanym sosem śmietanowym i zdejmując z ognia, dodajemy ser gorgonzola i mieszamy, aby się rozpuścił. Próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Do sosu i mięsa dodajemy tagliatelle.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?