Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis z restauracji BelEtage
Sałatka z pieczoną piersią kaczą i figami
Składniki:
2 sztuki filetu z piersi kaczej
100 g świeżych kurek
4 świeże figi
100 g rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
pomarańcza
sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
Piersi kacze oczyszczamy, osuszamy, obsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu (kładziemy pierś na zimnej patelni skórą do dołu). Po 5 min przewracamy pierś na drugą stronę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie mięso wkładamy do piekarnika na 25 min (temp. 180 st.). Kurki oczy-szczamy, smażymy delikatnie na maśle, dodajemy odrobinę soli. W czasie, kiedy kaczka piecze się w piekarniku, oczyszczamy i osuszamy rukolę, myjemy pomidorki koktajlowe i kroimy na pół. Figę nacinamy od góry (4 nacięcia) niezbyt głęboko, żeby się nie rozpadła i rozwijamy w formie kwiatu. Wyjmujemy kaczkę i kroimy ją w plastry o grubości ok. 0,5 cm i chwilę pozostawiamy do odparowania. Na talerzu układamy rukolę, figę, dookoła kaczkę i pomidorki. Na koniec kaczkę skrapiamy odrobiną soku wyciśniętego z pomarańczy.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?