Polędwiczki w kurkach Polędwiczki w kurkach

Polędwiczki w kurkach (© Archiwum Hotelu Europa)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Polędwiczki w kurkach? Brzmi pysznie! Dla miłośników gotowania zdradzamy przepis prosto od Szef Kuchni Restauracji Europa.

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom



Przepis na polędwiczki w kurkach

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa – 200 g
Cebula – 50 g
Masło do smażenia (ok. 1 łyżka)
Śmietana 22% - 100 g
Świeże kurki – 100 g
Wywar warzywny lub mięsny – ok. 0,5 L
Sól, pieprz, czosnek, świeży tymianek

Wykonanie:

Polędwiczki kroimy w paski lub na plastry, podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i oczyszczone kurki. Doprawiamy, zalewamy bulionem, gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.

Do przygotowania tego dania możemy użyć mięsa z piersi kurczaka lub wołowiny.

Porcja dla 2 osób

Przepisy kulinarne

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!