Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na krem ze szparagów
Składniki:
Pęczek białych szparagów
1 szkl. bulionu
1 szkl. kremówki
Łyżka masła
2 żółtka
Mała cebula
Sok z cytryny
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szparagi dokładnie myjemy, odkrawamy zdrewniałe końcówki i obieramy. Następnie tak przygotowane szparagi wkładamy do zimnej wody z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.
W rondlu na maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy odsączone szparagi, zalewamy je bulionem i dusimy przez 15 minut. Następnie z wywaru wyjmujemy 2-3 szparagi i kroimy je. Szparagi w rondlu miksujemy na gładki krem, dolewając śmietankę roztrzepaną z żółtkami. Zagotowujemy i przyprawiamy. Gotowy krem nalewamy do miseczek i do każdej z nich wkładamy po kilka kawałków szparagów.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?