Przepis na gazpacho blanco Przepis na gazpacho blanco

Przepis na gazpacho blanco (© Archiwum Hotelu Europa)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Ciepłe dni już co prawda za nami, ale warto powrócić do dobrych smaków ze słonecznych smaków: Dzisiaj proponujemy przepis na gazpacho blanco.

Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom



Przepis na gazpacho blanco

Składniki:
pomidory 1 kg
ogórki 2 szt. (ok. 200 g)
papryka 1 szt. (może być ostra)
cebula 1 szt. (duża lub 2 mniejsze)
czosnek 4 ząbki
oliwa extra virgin 8-10 łyżek
biały chleb - 2 grubsze kromki (lepszy czerstwy)
sok z cytryny lub ocet jabłkowy
koperek, natka pietruszki, bazylia (można także użyć 1 łyżki pesto verde)
pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Chleb bez skórki namoczyć w przegotowanej wodzie (ok. pół szklanki); pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, podzielić w cząstki i usunąć wszystkie pestki; ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty usunąć pestki; paprykę należy opiec na patelni grillowej lub bezpośrednio nad ogniem (skórka może się nieco zwęglić) następnie włożyć ją do zimnej wody i za pomocą obieraka do warzyw obrać ze skórki, która powinna bardzo łatwo zejść.

Przekroić paprykę na ćwiartki, usunąć pestki, wszystkie warzywa wrzucić do miski i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Podczas miksowania dodawać oliwę i obrany czosnek, pod koniec miksowania dodać zmiękczony chleb. Uwaga! Nie należy miksować cebuli - gaspacho będzie wtedy gorzkie. Należy pokroić ją w bardzo drobną kosteczkę. Wstawić do lodówki na 6-8 godzin, po tym czasie doprawić wg swojego smaku, używając podanych przypraw. Uwaga! Nie stosować oleju zamiast oliwy, bo to nie będzie ten sam smak. Jeśli gaspacho wyda nam się za gęste, można użyć przegotowanej zimnej wody lub soku pomidorowego dobrej jakości.




Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

Przepisy kulinarne

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!