Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na filet z dorsza ze skórą
Składniki:
filet z dorsza ze skórą
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka korzeń
mały kawałek selera
biała część pora ok. 7 cm
1 mała cebula
250 ml bulionu warzywnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
liść laurowy
goździki (ok. 5-6 szt.)
3 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
Filet myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ości. Następnie mięsko solimy, pieprzymy i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, por w półplasterki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W brytfance podgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i pora wraz z listkiem laurowym, po czym dodajemy pozostałe warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i goździkami i smażymy ok. 5 min ciągle mieszając.
Po tym czasie zawartość brytfanki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, mieszamy i na górę układamy naszego dorsza. Przykrywamy i dusimy ok 15 min. Gotową rybkę posypujemy koperkiem i podajemy z ziemniaczkami lub z ciemnym pieczywem.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?