Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na ciasto czekoladowe (receptura na 10 porcji)
Składniki:
225 g ciemnej czekolady
270 g masła
4 jaja
150 g cukru
150 g mąki
pół łyżeczki stołowej soli
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem. Obok mieszamy jaja z cukrem na gęstą masę. Do jajek dodajemy masę czekoladową i mieszamy powoli trzepaczką, aż masa zacznie odchodzić od brzegów miski. Później dodajemy mąkę przesianą przez sito i szczyptę soli. Gotową masą napełniamy foremki, które smarujemy masłem i obsypujemy kakao, aby się nie przykleiło. Ciasto wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12 min. Po wyjęciu ciasta z foremki, gdy je przekroimy wypłynie czekolada.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?