Prawie cevapcici wg Buni
A zaplanowałam coś z kuchni bałkańskiej ( w każdym razie podobne)- cevapcici.
Z jednym zastrzeżeniem w oryginalnym cevapcici nie ma wieprzowiny ( bo jest w krajach islamskich nie uznawana), ale jakoś musiałam ,, natłuścić " polędwicę.
Czas: 30 minut
Składniki:
20 dag polędwicy wołowej
5 dag słoniny
1 mała cebula
1 jajko
1/2 łyżeczki suszonego czosnku ( po prostu nie miałam świeżego )
1 łyżka sumaku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
olej z pestek winogron
sól do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki mąki kukurydzianej
mąka pszenna do oprószenia
4 łyżki natki ( pietruszka pomieszana z tymiankiem)
Przygotowane
Przygotować mięso do zmielenia ( umyć , pokroić ).
Zmielić polędwicę i słoninę.
Pokroić cebulę.
Usiekać zioła.
Dodać do mięsa cebulę , usiekane zioła, 2 łyżki oleju , jajko i przyprawy.
Wyrobić dokładnie dodając mąkę kukurydzianą.
Moczyć dłonie w zimnej wodzie i formować z masy mięsnej ,,wałeczki" wokół namoczonych patyczków do szaszłyków ( wychodzą 4 sztuki).
Oprószyć lekko mąką pszenną.
Piec na grillu lub w piekarniku lub smażyć na patelni na małej ilości oleju ( obracać w trakcie pieczenia by opiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
Podawać z chlebkami pita ( lub pieczonymi ziemniakami ), sosem a'la Tzatzik i surówkami ( pomidory , papryka, cukinia, bakłażany itd. ).
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?