Krem grzybowy
Składniki:
2 garści suszonych grzybów
3 marchewki
2 pietruszki
por
natka pietruszki
seler
1 kostka grzybowa knorr
mąka
śmietana
Przyprawy:
sól, pieprz, imbir, tymianek, bazylia, majeranek
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem dzień wcześniej i odstawiamy na noc.
Gotujemy warzywa do rozmiękczenia, wyciągamy je i wlewamy grzyby wraz z wodą którą je zalaliśmy. Gotujemy, dodajemy kostkę grzybową, dalej gotujemy, miksujemy blenderem i przelewamy zupę przez sitko. Doprawiamy przyprawami (warto wszystkimi wymienionymi, jednak należy uważać na tymianek który jest bardzo aromatyczny).
Zaciągamy mąką i śmietaną. Można podawać z ptysim groszkiem lub grzankami, można również udekorować śmietaną i świeżą pietruszką.
źródło: mojegotowanie.pl
Borowiki w sosie pietruszkowym
Składniki:
50 dag borowików
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Borowiki oczyścić, umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać pokrojone borowiki i dusić około 15 minut. Doprawić pieprzem i solą.
Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do moździerza wsypać natkę pietruszki i czosnek. Dodać 1 łyżkę oleju. Ucierać aby powstała miazga. Dodać szczyptę soli i 3 łyżki śmietany 18%. Dokładnie wymieszać.
Przesmażone grzyby wyjąć na talerz, polać sosem.
źródło: wielkiezarcie.com
Duszone kurki
Składniki:
1 kg kurek,
2 dag masła,
2 dag cebuli,
15 dag śmietany,
2 dag mąki
sól,
pieprz
Wykonanie:
Kurki oczyścić, opłukać wielokrotnie i pokroić. Cebulę drobno pokroić, lekko zrumienić z tłuszczem. Do tłuszczu dodać pokrojone kurki, wymieszać, dodać trochę wrzącej wody i zagotować. Rozmieszać mąkę ze śmietaną, doprawić grzyby, zagotować, dodać sól i pieprz do smaku.Posypać zielonym koperkiem. Podawać ciepłe z pieczywem.
źródło: dobrakuchnia.net
Grzyby marynowane w occie
Składniki :
grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki (najlepsze małe)
3 szklanki wody
8 - 10 łyżek cukru
3 łyżeczki soli
po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 szklanka octu 10 %
kilka liści laurowych
Wykonanie:
Grzyby doskonale obrać i umyć
Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów , by podczas gotowania nie wykipiały ( będą się pienić )
Pogotować grzyby przez około 15 min. . pieczarki można krócej
Wyłożyć po zagotowaniu na sito , przelać wodą i odsączyć doskonale
Słoje umyć i wkładać odsączone grzyby w takiej ilości , by można było do każdego słoja wlać swobodnie zalewę
Wodę w podanej proporcji z octem zagotowujemy , dodajemy sól i cukier , wszystkie przyprawy i jeszcze gorącą zalewamy wcześniej przełożone do słojów grzyby ( przypraw można do grzybów w słojach już nie wkładać , ale zawsze coś wpadanie , to nie przeszkadza )
Zakręcamy słoje i wstawiamy do garnka z gorącą wodą, ( wody w garnku tyle , by sięgały do 3/4 wysokości słoja ) - zagotowujemy przez 10 - 15 min .
W komentarzach czekamy na Wasze przepisy z grzybami!
Kiełbaski zapiekane w cieście
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?