Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Domowa chałka z kruszonką (NIEZAWODNY PRZEPIS) - Zobacz zdjęcia i wideo jak przygotować chałkę

Katarzyna Puczyńska
Przejdź do galerii i zobacz na zdjęciach, jak przygotować domową chałkę z kruszonką.
Przejdź do galerii i zobacz na zdjęciach, jak przygotować domową chałkę z kruszonką. Katarzyna Puczyńska
Trudno oprzeć się domowej chałce pachnącej masłem i wanilią, ze słodką kruszonką. Można ją jeść np. z dżemem czy miodem, do kawy, mleka lub kakao. Sprawdź jak prosto przygotujesz ją z naszym przepisem. Podane składniki starczą na dwie porcje - chałka tak szybko znika, że warto zrobić jej od razu więcej. Polecamy.

Składniki na chałkę z kruszonką:

( duża porcja, można z niej zrobić dwie chałki)

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g drożdży ( plus dwie łyżeczki cukru do roztarcia)
  • 400 g jogurtu greckiego naturalnego,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • dwa opakowania cukru waniliowego ( po 16 g),
  • 4 łyżki cukru ( jeśli ktoś woli słodszy wypiek można podwoić ilość cukru),
  • szczypta soli,
  • kruszonka ( 0,5 szklanki mąki, 50 g zimnego masła, 2 łyżki cukru)

Jak przygotować chałkę z kruszonką?

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozcieramy z dwiema łyżeczkami cukru i wlewamy do mąki. Odstawiamy na ok 10 min.
W tym czasie podgrzewamy mleko i rozpuszczamy masło, a w osobnej miseczce mieszamy jogurt z jajkami.
Do mąki z drożdżami dodajemy kolejno cukier, wanilię, szczyptę soli, jogurt z jajkami i mleko. Łączymy wszystko rękami lub łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy rękami, aż składniki połączą się, a ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski ( ok 5 min - choć czym dłużej tym lepiej ).
Przykrywamy ciasto folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Gdy ciasto urośnie przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę. Jeśli robimy dwie chałki to ciasto dzielimy na pół, a każdą połowę na pięć równych części (jak na zdjęciu w galerii).
Rolujemy pięć wałków i tworzymy z nich warkocz. Można także ciasto upiec po prostu w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką podłużnej "keksowej" formie.

Gotowe chałki smarujemy odrobiną mleka i posypujemy kruszonką ( podane składniki na kruszonkę łączymy rękami, rozcierając w palcach).
Pieczemy ok 1 godzinę w 150 stopniach.

Zobacz łatwy sposób na zaplatanie chałki:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto