Lubelskie na talerzu - czytaj nasz serwis poświęcony kulinariom
Przepis na panna cotta z sosem malinowym
Składniki:
4 g żelatyny
300 ml tłustej śmietany
115 g cukru kryształu
100 ml tłustego mleka
50 ml kefiru lub maślanki
olej roślinny
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Wlewamy śmietankę do rondelka, dodajemy cukier i powoli podgrzewamy mieszając, aby cukier się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mleko i kefir lub maślankę, mocno podgrzewamy i zdejmujemy z ognia od razu po zagotowaniu. Jeśli jest taka potrzeba, dosładzamy wg uznania, przelewamy do foremek i chłodzimy min. 4 godz. Najlepiej, jeśli zostawimy wszystko na noc.
Podajemy z malinami lub syropem malinowym.
Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka
Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?